Nieuwjaarstoespraak

Op 9 januari was de nieuwjaarsreceptie van Plaatselijk Belang en de OVV in Restaurant Wijntje. Er was een mooie opkomst van politiek en andere belangstellenden.

De voorzitter, René Hogeweg, sprak daarbij de volgende woorden.

9 januari 2023

Beste mensen,

In het afgelopen jaar is er in Voorthuizen schijnbaar niet zoveel gebeurd. We herstelden van de Corona perikelen en pakten op allerlei terreinen de draad weer op. Van een digitale wereld met veel meetings on-line, weer naar het elkaar recht in de ogen kijken en bij elkaar zijn. Veel activiteiten werden weer opgestart en we konden weer gaan en staan waar we wilden.

Ondertussen werd er doorgebouwd aan het dorp: Het Poortje, Kromme Akker Zuid 3, het Voorthuis en de appartementen tegenover de Total kregen vorm en zijn inmiddels in de afrondende fase. We groeien nog steeds hard en dat zal ook de komende jaren zo blijven. De Nieuwe Buurtweg en Schooneng zijn de volgende projecten en natuurlijk de metamorfose van Buitenlust en directe omgeving.

Gelukkig wordt er nu gebouwd voor het hele spectrum: van sociale huur tot grotere koophuizen, ik denk in een betere verhouding dan in het verleden. We willen graag voor zowel de jongeren als voor de ouderen een goede woning in ons eigen dorp.

We hebben als Plaatselijk Belang het afgelopen jaar met diverse politieke partijen overleg gehad en dat wonen voor onze eigen mensen was daarin steeds een speerpunt.

Het onderhoud van de wegen is een punt van zorg. De manier waarop wij onze gasten ontvangen via bijvoorbeeld de Bosweg is een aanfluiting, datzelfde geldt voor een aantal andere wegen en fietspaden waarvan onze gasten gebruik moeten maken. De eerste stap is gezet met de verbetering van de Apeldoornsestraat, dat wordt hoop ik een voorbeeld voor de rest… Niet meer plakken maar grondig aanpakken!

De Centrumvisie werd vastgesteld maar daarna bleef het te rustig. Er is hard gewerkt op het Gemeentehuis maar helaas is daar weinig van te merken geweest. We wachten nog steeds op de eerste concrete zaken met betrekking tot de herinrichting van ons centrum. Wellicht symbolisch in dat kader was dat we een nieuw openbaar toilet openden met de wethouder…  Het is wel een heel mooi toilet geworden wat een bezoekje zeker waard is…

Vooruitkijkend zal 2023 het jaar moeten worden waarin we concrete maatregelen gaan zien in het centrum. Samen met de gemeente willen Plaatselijk Belang en OVV in overleg met de direct betrokkenen aan de slag. De eerste stappen zijn gezet en nu wordt het zaak om te gaan doorpakken en niet te verzanden in ambtelijke stroperigheid. Niet wat niet kan maar wat wel kan moet leidend zijn. Te snel worden zaken als probleem gezien. Een beetje vergelijkbaar met de crisis cultuur die we tegenwoordig hebben in ons land.

Als we met elkaar in gesprek gaan en blijven en open staan voor elkaars argumenten zijn problemen uitdagingen die je dan gezamenlijk aangaat en oplost. Als Plaatselijk Belang willen we dat dit jaar uitdrukkelijk leidend laten zijn. Met elkaar en naast elkaar en niet tegenover elkaar.

De burgemeester zei vorige week dat de overheid meer als “tussenheid” moet optreden. In dat kader kijken we met vertrouwen naar de rol die onze “tussenheid”, vertegenwoordigd door wethouder en ambtenaren, gaat spelen in het proces.

We wonen in een prachtig dorp, ik durf te zeggen uniek in de gemeente. Voorthuizen is met zijn open cultuur en veelzijdigheid niet voor niets populair bij zoveel toeristen en mensen die hier graag willen komen wonen.  Dat willen we allemaal, denk en hoop ik, zo houden: iedereen is welkom! Dat zagen we ook de laatste maanden bij de Crisis Noodopvang. Dat is perfect verlopen waarbij Voorthuizen zich van zijn beste kant heeft laten zien.

We wensen jullie allemaal veel geluk en gezondheid toe.

Proost!