Bruggen in Voorthuizen heten Viaduct Overhorst en Schaapsdrift

Foto overhandiging namen bruggen

Op de foto van links naar rechts: Leo Roeloffs (Plaatselijk Belang Voorthuizen), wethouder Hans van Daalen, Erik Runhaar (Plaatselijk Belang Voorthuizen), Quintijn Deenekamp (Strukton Civiel Noord & Oost) en Jaap Wisse (amateurarcheoloog).

De twee bruggen over De Voortse Ring (de westelijke rondweg om het dorp Voorthuizen) en de Heuvelrandweg (de noordelijk rondweg bij Blankensgoed) hebben een naam gekregen. De eerste luistert naar de naam ‘Viaduct Overhorst’; de tweede gaat als ‘Schaapsdrift’ door het leven.
Gisteren maakten Leo Roeloffs en Erik Runhaar van Plaatselijk Belang Voorthuizen samen met wethouder Hans van Daalen de twee namen bekend en boden de namen aan omgevingsmanager Quintijn Deenekamp van aannemer Strukton Civiel Noord & Oost aan. De namen worden verwerkt in de uitvoering van de bruggen.

Meedenken
Plaatselijk Belang Voorthuizen en de gemeente Barneveld riepen inwoners van Voorthuizen op mee te denken over een naam voor de beide bruggen over de rondweg om Voorthuizen. Voor beide bruggen kwamen tientallen namen binnen. Het was logisch om het viaduct bij de Overhorsterweg naar de weg te vernoemen; vandaar dat is gekozen voor de naam ‘Viaduct Overhorst’. Deze naam was (in meerdere varianten) door meerdere mensen als de meest geschikte naam voor de brug ingediend. Leo Brand bedacht precies deze naam.

De naam voor de ándere brug – voor fietsers en wandelaars die van Blankensgoed naar het Wilbrinkbos willen – is bedacht door John van Beek en amateurarcheoloog Jaap Wisse, die gisteren ook bij de onthulling van de naam aanwezig was. Schaapsdrift verwijst naar de periode waarin de schapen op vrijwel dezelfde plek als waar de brug komt in een trechter werden gedreven om van de uitgestrekte heidevelden terug naar de stal te lopen. “Het is leuk om met zo’n historisch gegeven iets te doen”, vertelde Jaap, die na de onthulling van de naam zijn keuze aan de hand van een oude kaart van Voorthuizen toelichtte.

Op maandagochtend 22 juli 2019 start om 8.00 uur het inhijsen van de Schaapsdrift. Deze brug meet 35 meter en wordt met grote kranen op zijn plek gehesen.

 

Bijlage:

Ook de Barneveldse Krant besteed aandacht aan deze namen.